lauantai 6. huhtikuuta 2013

TM-rakennusmaailman energiapohdiskeluja - paksun sienäeristeen haasteet


"Ajatus kaksoisungosta kuitenkin säilytettiin mahdollisimman hyvän vesihöyryntiiveyden varmistamiseksi. Höyrynsulkumuovin sijaitessa sisärungon ulkopinnalla ei höyrynsulkukerrosta rikota kuin ainoastaan muutaman reakennuksen läpi menvän rakenteen osalta. Sähköasennukset, välipohjan kantavat rakenteet sijaitsevat kaikki sisärungossa, joten ylimääräisiä epätiiveyskohtia ei läpimenojen osalta pääse syntymään, ja rakenteiden läpi kulkeutuvan kosteuden määrä on paremmin hallittavissa. Suurissa eristemäärissä piilevät myös omat riskinsä, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Mitä enemän eristettä on rakenteessa, sitä suurempi merkitys on höyrnsululla ja sen onnistuneella toteutuksella" Lainaus: TM-rakennusmaailma 9/2011, sivu 79:

Tässä tulee mielestäni lyhyesti tehokkaan eristämisen kovimmat haasteet:
  • paksu eristekerros jonka läpi ei kulkeudu energiaa ei salli ilmassa olevan kosteuden pääsyä eritykseen koska läpimenevä energia ei jaksa kuivattaa eristettä. 
  • kosteussulun pitäisi kestää koko talon ikä - 75-200 vuotta tai jopa enemmän. Sinä aikana ehditään tehdä paljon rakennemuutoksia jotka uhkaavat ilmatiiviyttä eikä kukaan pysty sanomaan miten tiivistyksissä käytetyt teipit pitävät enää vuosikymmenten jälkeen

Toivotaan, että nämä  epäilyksen aiheet osoittautuvat turhiksi eikä nykyisistä matalaenergiarakenteista löydy "tyyppivikoja" jotka johtaisivat laajoihin remontteihin kymmennen - kolmenkymmenen vuoden päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti