maanantai 22. huhtikuuta 2013

Tekniikan maailman koluministin näkemyksiä energiapolitiikkaan

Numerossa 22/2012 Tekniikan Maailman kolumnisti Satunnainen tarkkailija otti kantaa Suomen energiapolitiikkaan:

"Valtion energiapolitiikka tuntuu olevan huolellisesti hukassa. Vesivoimaa ei ole saanut rakentaa lisää enää vuosikymmeniiin. Ydinvoimaluvat tulivat vuosien viivytysten jälkeen, mutta silloinkaan eduskunta ei antanut lupaa valtion omistamalle -Fortumille vaan saksalaiselle E.ONille, joka nyt myöhemin - syytä ilmoittamatta - vetäytyi leikistä aiheuttaen alalle melkoisen pattitilanteen.

Valtio on myös suuri energiavarojen omistaja turpeen muodossa. Tämän lisäksi valtio omistaa turveyhtiö Vapon. Jostain syystä alan toiminta on kuitenkin vaatimatonta.

Asiantuntija-arvoiden mukaan Suomen turvevarat ovat "mittaamattomat". Vain turvesoiden kymmenesosan hyödyntäminen riittäisi tyydyttämään pitkälti maan energiantuontitarpeet. Lisäksi erilaissta jätteistä voitaisiin valmistaa energiaa, jolla korvataan tuontia.

Suomen energiatuonti on kuusinkertainen vaihtotaseen vajeeseen verrattuna. Liäksi maallamme on pysyvät kestävyysvaje, eli emme pysty verovaroillamme kantamaan yhteiskunnan kuluja. Jotain pitäisi siis tehdä ja nopeasti.

Näin maallikkona minä laatisin maalle uuden energiastrategian. Siinä toteaisin aluksi, että yksikään yritys ei saa lähteä maasta kilpailijamaita kalliimman energian vuoksi. Lisäksi toteiaisin, että Suomeen kannattaa tuoda vain se energia, jota ei misään kilpailukykyisessä muodossa pystytä täällä tuottaaman.

Käytännössä strategia tarkoittaisi sitä, että perussähkö tuoteaan vesi-, ydin- ja myös tuulivoimalla. Täydentävä lämmön ja sähkön yhteistuotanto, jota tarvitaan etenkin kaukolämmityksen tarpeisiin, tuotaan turpeen ja roskapuun yhdistelmällä. Lisäksi kaikki tarkoitukseen soveltuvat jätejakeet poltetaan lämmön tuotantokattiloissa. Vain pieni osa palamatonta jätettä viedään kaatopaikoille. Suuri osa liikenteen vaatimasta polttoaineesta tuoteaan kotimaisesta puusta ja biojätteestä.

Voisimme siis voimakkaasti rajoittaa hiilen tuontia, rajata sähkön tuotia huippujen tasaamiseen ja minimoida öljytuotteiden tuontia välttämättömään. Kaupa- ja vaihtotaseet korjautuisivat, kotimaista työtä ja energiaa saataisiin lisää ja huoltovarmuus paranisi. Suunitelma on vapaasti käytettävissä.
"

Useisiin kohtiin voi nyökytellä päätä mutta sähköntuotannon tuotantojärjestystä muuttaisin tuulivoimaa suosivaksi. Oikealla sijoituksella vaikutukset ympäristöön ovat pääasiallisesti teiden rakentamista. Toki ääntä-, varjoja-, ja tutkavälkettä syntyy mutta ne ovat paikallisia ja niiden haitat ovat oikealla sijoituksella käytännössä olemattomat. Tilaahan voimaloille on, kunhan niitä ei vaan sirotella tehottomasti - asukkaiden haitaksi -  joka niemen nokkaan. Tuulivoimatuotannon haitat ovat myös täysin poistuvia kun tuotanto lopetetaan - toisin kuin ydinvoimassa. Vesivoimankin jälkien ennallistaminen on käytännössä hyvin vaikeaa tai mahdotonta.

Sähkön siirtoverkkoja naapurimaihin tulisi vahvistaa, vaikkakin olemme naapureidemme kanssa samoissa säävyöhykkeissä niin sähkön vienti- ja tuontimahdollisuuksien paraneminen vähentää tarvetta maan sisällä varautua kulutuksen ja tuotannon vaihteluihin.

Paljon on tehtävissä - nyt pitäisi vaan olla tuo kolumnistin peränkuuluttama energiastrategia - ja rohkea sellainen. Energiayhtiöt kyllä sen saavat toteutettua kunhan säännöt eivät vaihdu joka neljä vuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti