Yksiaikasähkö vai yö/päiväsähkö?
Sähkön hinnoittelu on vapaata, hyvä niin. Tietyissä sähköyhtiöissä se kuitenkin johtaa melko mielenkiintoisiin tilanteisiiin. Joissain verkkoyhtiöissä yö-päiväsähkön perusmaksut ovat moninkertaisia suhteessa yksiaikasähkön perusmaksuihin - sähkön hinnassa annettu alennus otetaan takaisin suurempana perusmaksuna. Verkkoyhtiön puolella lisämaksun voi jotenkin ymmärtääkin koska verkkorakenne kaksiaikamittauksessa on aavistuksen monimutkaisempi. Mutta sähkön myynnin puolella on vaikeaa nähdä miksi perusmaksu on suurempi. Mutta jokainen sähkönmyyjä tekee kauppaa ja katetta on otettava mistä sitä saa.
Sähkön hinnoittelun puolella - ja samoin verkkoyhtiön puolella - on kuitenkin toinen vielä mielenkiintoisempi asia. Tällä hetkellä usein sekä sähkönmyynnin puolella että verkkopuolella näyttää hinnottelussa olevan tilanne, että yö-päiväsähkön päiväsähkö on vain hiukan kalliimpaa kuin yksiaikasähkö. Useimmiten samaan aikaan yösähkö taasen on selkeästi halvempaa kuin yksiaikasähkö.
Milloin on käytössä yösähkö ja milloin päiväsähkö määrittelee verkkoyhtiö, ei sähkömyyjä. Yleensä päiväsähkö on voimassa maanantaista perjantaihin 7-21 ja toisinaan myös lauantaisin esim. 7-18. Muulloin on voimassa yösähkö. Eli yösähkön osuus on merkittävä osa ajasta. Jos sähkönkäyttö on tasaista niin yösähkön, sekä siirto että sähköosuuden, edullisuus suhteessa yksiaikasähköön luo tilanteen että yö-päiväsähkö on edullisempi ratkaisu kuin yksiaikasähkö ja yksiaikasiirto. Tasainen käyttöhän on tyypillistä esimerkiksi lämmityksessä. Mitä isompaa käyttö on sitä pienmmäksi muodostuu myös yö-päiväsähkön sähkönmyyjien ja verkkoyhtiön korkeampien perusmaksujen osuus. Eli tasaisella käytöllä saattaa hyvinkin kannattaa vaihtaa yö-päiväsähköön yksiaikasähkön sijasta!
Jokainen kulutuskohde on kuitenkin erilainen - jos laitteissa, valoissa käytetyn sähkö osuus on merkittävä, kuten vaikkapa puulämmitteisessä tai öljylämmitteisessä tilanteessa - yksiaikasähkö on taasen todennäköisesti edullisempi.
Mistä tietää sitten kumpaa sähköä käyttää? Jos käyttökohteessa on uusi etäluettava sähkömittari on silloin mahdollista saada sähköyhtiöltä tuntikohtaiset kulutusluvut. Sitten vain taulukkolaskennalla laskemaan oman käytön mukainen kustannus yö-päiväsähköhinnoilla ja yksiaikasähkön hinnoilla. Tilasin viime viikolla verkkoyhtiöltämme Vantaan Energialta tunnukset nettiraporttiin - etsittyäni tuntietoja ensin turhaan OnLine palveluista. Jätin kummastelevan viestin kun en löytänyt tuntiraportteja ja paria päivää myöhemmin sain tunnukset ystävällisen asiapalvelun soitettua asiasta. Laskin eilen tammikuun 2012 tilanteen Hakkilan varastomme osalta. Käytin laskentaan todellisia tuntikulutuslaskelmia joissa kulutushuippu osuu kello 15-22 välille - Hakkilan Metallin bändit kun soittelevat pääosin iltapäivisin ja illoin - lämpöjä nostetaan parakeissa ja valot ovat päällä. Hintoina käytin verkkoyhtiömme Vantaan Energian verkkopalveluhintoja ja tuulisähkönsähköntoimittamme Haminan Energian toukokuun alussa voimaan tulevia hintoja.
Lopputulos oli, että jos olisimme yksiaikasähkö sijaan käyttäneet yö-päiväsähköä niin sähkölaskumme olisi käytön ja siirron osalta pienentynyt 7.8%. Perusmaksu olisi kasvanut 5.3 euroa kuukaudessa, eli sangen vähän. Lopputuloksena olisi ollut melkoinen euromääräinen säästö. Sähköä käytetään tosin ympäri vuoden erilailla eli paremman kuvan tilanteesta saa vasta kun täysi vuosi tuntimittausta on tehty. Kesän pieni kulutus tuskin asiaa kuitenkaan merkittävästi muuttaa.
Eli ei muuta kuin tilaamaan tuntikohtaisia kulutuslukemia, sitten laskemaan ja säästämään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti